Ga door naar hoofdcontent
Artikelen5 vragen over vaccinatie tegen corona
corona

5 vragen over vaccinatie tegen corona

Maandag 26 april 2021

De vaccins voorkomen bij meer dan 90 procent van de gevaccineerden dat zij ziek worden

De vaccinaties tegen het coronavirus zijn in volle gang. Wat doet een vaccin in uw lijf en hoe kunt u omgaan met praktische problemen als u gevaccineerd wilt worden?

image

De vaccinaties tegen corona zijn in volle gang. Wat doet een coronavaccin in uw lijf en hoe kunt u omgaan met praktische problemen als u gevaccineerd wilt worden tegen corona?

Welke soorten coronavaccins zijn er?

Op dit moment zijn voor Nederlandse ouderen (boven de 65) twee vaccins in gebruik, van BioNTech/Pfizer en Moderna. Beide voorkomen bij meer dan 90 procent van de gevaccineerden dat zij ziek worden. De kleine groep die na vaccinatie wél ziek wordt, krijgt geen ernstige vorm van corona. 

Wat doet een vaccin tegen corona?

De vaccins die op dit moment worden gebruikt, zijn ontwikkeld met verschillende technieken. Al die technieken zorgen ervoor dat ons lichaam weerstand opbouwt tegen het zogeheten ‘spike-eiwit’, de uitsteeksels die aan de buitenkant op het coronavirus zitten. Als u na uw vaccinatie in aanraking komt met het coronavirus, herkent uw lichaam dat eiwit als lichaamsvreemd. Het lichaam start dan snel een afweerreactie waardoor het virus geen kans krijgt u (ernstig) ziek te maken. 

Hoe besluit ik of ik wel of geen vaccin tegen corona wil?

Als gevaccineerde bent u niet alleen zelf beschermd, maar is de kans waarschijnlijk ook erg klein dat u een besmetting op anderen overbrengt. De bijwerkingen die bekend zijn, zijn mild. U wordt één keer uitgenodigd voor een vaccinatie. U bent evenwel vrij om het vaccin te weigeren, maar bedenk wel dat de ziekte veel erger is dan de vaccinatie. Als u meer informatie wilt of bang bent dat het vaccin schadelijk voor u is, kunt u daarover met uw huisarts praten.

Hoeveel thuiswonende ouderen zijn inmiddels gevaccineerd tegen corona?

Die cijfers publiceert het RIVM wekelijks. Eind maart was ruim driekwart (78 procent) van de tachtigers minimaal één keer gevaccineerd tegen corona. Onder de negentigers lag dat aandeel op tweederde (67 procent).

Ik heb geen vervoer naar de vaccinatielocatie. Wat nu?

De vervoersservice ANWB AutoMaatje biedt u tegen een kilometervergoeding een ‘vaccinatierit’ aan. AutoMaatje is in een aantal Brabantse gemeenten actief.  Ook kunt u bij het maken van uw afspraak bij de GGD zeggen dat u geen vervoer hebt. Dan probeert de GGD het Rode Kruis in te schakelen, die hiervoor ook een vervoersservice heeft opgezet.

Twijfelt u of u een vaccin tegen corona wilt? Loopt u aan tegen praktische problemen bij het maken van een afspraak of het regelen van vervoer? U kunt bij KBO-Brabant terecht met al uw vragen: (073) 644 40 66. Of kijk op: www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-antwoorden