Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenBelasting en toeslagen
Belastingtips

Belasting en toeslagen

Zondag 23 januari 2022

Laat geen geld liggen!

Belasting en toeslagen… lang niet iedereen vindt het leuk om zich daar écht in te verdiepen. Toch is dat jammer, want daardoor laten sommige mensen geld liggen.

image

De Belastingdienst stuurde onlangs naar 536.000 mensen een brief waarin ze worden opgeroepen aangifte inkomstenbelasting te doen. Waarschijnlijk kunnen de geadresseerden – mensen die in het voorjaar géén uitnodiging hebben ontvangen aangifte te doen – geld terugkrijgen als ze dat tóch doen. Een andere manier waarop mensen wel eens geld ‘laten liggen’ is als ze niet precies weten in welke gevallen een toeslag kan worden aangevraagd.

Contact met belastinginvuller

Als u twijfelt of u geld laat liggen, dan kunt u contact opnemen met een van de vrijwillige belastinginvullers van uw lokale KBO-Afdeling. Zij helpen u met uw aangifte inkomstenbelasting, zodat u krijgt waar u recht op hebt. Ook kunt u bij hen terecht voor hulp bij het aanvragen van uw zorg- of huurtoeslag. Maar er zijn nog meer situaties waarbij het verstandig kan zijn contact op te nemen met uw belastinginvuller. 

  • U hebt voor het eerst AOW gekregen of bent met pensioen gegaan.
  • U bent gescheiden of uit elkaar gegaan.
  • Uw partner is overleden.
  • U bent verhuisd naar een huurwoning.
  • U heeft zorgkosten.
  • U of uw partner verhuist naar een verpleeghuis.
  • Uw hypotheek of hypotheekrente is veranderd.
  • Uw kind is uit huis gegaan of bij u komen wonen.

Uit de praktijk

Een praktisch voorbeeld: een AOW’er met partner heeft recht op algemene heffingskorting en ouderenkorting. Een AOW’er zonder partner heeft daarnaast recht op alleenstaande ouderenkorting. De hoogte van deze korting hangt af van de hoogte van het inkomen. Mocht u voor korting in aanmerking komen, dan kan de Belastingdienst deze alleen aan u uitkeren als u aangifte inkomstenbelasting doet.

Wilt u zeker weten dat u geen geld laat liggen? Neem dan contact op met de vrijwillige belastinginvullers van uw lokale KBO-vereniging. Zij kunnen voor u proefberekeningen maken voor de inkomstenbelasting en voor de toeslagen.

Olaf Nouwens