Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVijf vragen over belasting op spaargeld
belasting

Vijf vragen over belasting op spaargeld

Maandag 21 februari 2022

De Belastingdienst heeft spaarders jarenlang te veel belasting laten betalen. Wat is er misgegaan en hoe wordt dat rechtgezet?

image

Wat is er misgegaan?

Mensen met spaargeld moeten belasting betalen over het rendement dat zij maken. Dat rendement zit bijvoorbeeld in de ontvangen rente of opbrengsten van beleggingen. De Belastingdienst rekent echter niet met de werkelijke rente of het werkelijk gemaakte rendement, maar met een fictief rendement. Dat is vaak te hoog: in werkelijkheid maken veel mensen niet zoveel rendement als waarover ze belasting moeten betalen. Dat geldt vooral voor mensen die hun vermogen op een spaarrekening hebben staan en voor mensen met slechte beleggingsresultaten.

Voor wie is dit relevant?

Belasting betalen over het rendement van spaargeld hoeft lang niet iedereen. Er is een vrijstelling voor de zogeheten vermogensrendementsheffing. Die was eerst 25.000 euro per persoon en inmiddels 50.000 euro per persoon. Wie minder dan dit bedrag aan vermogen heeft, hoeft daar geen belasting over te betalen. Het nieuwe kabinet wil de vrijstelling verhogen tot 80.000 euro per persoon.

Kan ik geld terugkrijgen?

De Hoge Raad heeft in december 2021 geoordeeld dat dat inderdaad kan, omdat de methode van belastingheffing niet deugde en in strijd is met Europees recht. Alleen mensen die vanaf 2017 tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen de aanslag inkomstenbelasting, kunnen geld terugkrijgen. De Bond voor Belastingbetalers schat dat het gaat om 60.000 mensen.

En wie niet tijdig bezwaar maakte?

Het aantal gedupeerden is veel groter dan de mensen die tijdig bezwaar hebben ingediend. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe minister van Financiën, Sigrid Kaag, ook die grotere groep wil compenseren. Als daarover duidelijkheid is, kunnen betrokkenen bepalen of nieuwe bezwaren of claims kansrijk zijn. Bij KBO-Brabant houden we dit in de gaten en informeren we u daarover.

Wordt het belastingstelsel aangepast?

Het nieuwe kabinet is van plan een nieuw belastingstelsel in te voeren. Vanaf 2025 zouden spaarders dan belasting betalen over een reëel rendement op hun vermogen. Als het aan de nieuwe staatssecretaris Marnix van Rij ligt, wordt deze regeling, met het oog op de uitspraak van de Hoge Raad, al eerder aanpast. Voor nu is besloten dat de Belastingdienst ‘tot nader order’ geen aanslagen oplegt voor aangiftes met daarin inkomsten uit sparen en beleggen in box 3.

Wilt u zeker weten dat u geen geld laat liggen? Neem dan contact op met de vrijwillige belasting-invullers van uw lokale KBO-vereniging. Zij kunnen voor u proefberekeningen maken voor de inkomsten-belasting en voor de toeslagen.