Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenLevenstestament: één of meer gevolmachtigden?

Levenstestament: één of meer gevolmachtigden?

Vrijdag 28 april 2023

Mensen laten een levenstestament opstellen om ervoor te zorgen dat ze de regie houden over hun eigen toekomst en vermogen, voor het geval ze dat zelf niet meer kunnen als ze door ziekte of een andere gebeurtenis wilsonbekwaam zijn geworden.

Deze rubriek gaat over onze rechten en plichten en over notariële zaken, beschreven aan de hand van een concreet voorbeeld. Deze keer: één of meer gevolmachtigden opnemen in een levenstestament?

‘Er is weleens discussie over hoeveel personen u het beste als gevolmachtigde aanwijst’, zegt oud-notaris Dré Teeuwen. ‘In de relatie tussen ouders en kinderen; eerst de ouders die elkaar de volmacht geven en daarna de kinderen tezamen. Die zijn dan samen bevoegd, maar kunnen onderling afspreken dat één van hen de bankrekening beheert. Dat wordt dan een “ondervolmacht” genoemd. In de praktijk is het vaak zo dat één van de kinderen al jarenlang de rekening van vader of moeder beheert. Die heeft de pincode en past op de winkel.

Maar stel, u verwacht problemen in de familie, dan kunt u zeggen dat één persoon bevoegd is om namens u op te treden. De andere kinderen kunnen dan als toezichthouder worden aangewezen. Daarbij wordt dan afgesproken dat degene die de volmacht krijgt voor bijvoorbeeld de verkoop van het huis of opnames boven een bepaald bedrag, de toestemming nodig heeft van de andere kinderen die toezichthouder zijn. Op papier klinkt dat aardig, maar in de praktijk werkt dat niet altijd. In dat geval adviseer ik naar een onafhankelijke derde te gaan. Dat kan een bewindvoerderskantoor zijn of iemand in de familie met een bepaald gezag, die dan alles doet. Komt u er écht niet uit, dan kunt u de gang naar de rechter maken, die een bewindvoerder aanstelt. Zo’n bewindvoerder legt jaarlijks verantwoording af aan de kantonrechter. Zo is er altijd iemand die toezicht houdt.

Overigens, we moeten de problemen niet overdrijven. Het gros van de gevallen verloopt zonder problemen. Heeft u geen kinderen of bent u alleenstaand, ook dan bepaalt u zelf wie gevolmachtigde is. Dat kan een broer of zus of iemand anders zijn. Een notaris toetst bij het opstellen van een levenstestament of u op dat moment nog wilsbekwaam bent. Want mocht later blijken dat dat niet het geval was, dan is het levenstestament nietig.’

Uw eigen situatie kan anders zijn dan dit voorbeeld. Leg uw vragen daarom voor aan een notaris of juridisch adviseur.

Beeld: Shutterstock