
Langs indrukwekkende verhalen over oorlog en bevrijding
Op weg naar de bevrijding
In de meimaand staan we op allerlei manieren stil bij de bevrijding van Nederland. Wist u dat u door heel Nederland luisterroutes kunt volgen langs herdenkingsplekken, wandelend of op de fiets? Langs de routes leest en hoort u indrukwekkende, persoonlijke verhalen over wat er tussen 1944 en 1945 op die specifieke locatie is gebeurd. ONS Magazine selecteerde vier mooie tochten.
Bron hoofdbeeld: VisitBrabant Routebureau
Brabant – Asten
De Peel dankt haar bijnaam Death Valley aan de grote hoeveelheid neergeschoten vliegtuigen. Deze indrukwekkende geschiedenis komt tot leven tijdens de fietsroute langs Museum Klok en Peel, Wehrmachthuisje Somere-Heide en Kasteel Asten. Langs de route kunt u regelmatig stoppen bij de verschillende audiospots en geschreven verhalen. Het startpunt is bij het museum, waar u een informatiebordje vindt met de route.
Lengte: 47 kilometer
Gelderland – Dropzone Ede
Deze wandelroute is zowel dankzij de historie als de natuur de moeite waard. Het startpunt is bij kunstwerk Vensters op het Verleden, een zes meter hoge stalen constructie van ontwerper Karin Colen. In de vensters ziet u de droppings van 1944 op de Ginkelse Heide afgebeeld. Verder komt u langs de route meerdere verhalen en audiospots tegen, terwijl u ook volop van het bos en de heide kunt genieten.
Lengte: 5,95 kilometer
Limburg – Venlo, frontstad in nood
Om Duitse manschappen en materieel via de Maasbruggen bij Venlo en Roermond tegen te houden, werd er volop gebombardeerd door de geallieerden. De Venlose brug werd niet geraakt, maar wel grote delen van de stad. Honderden burgers kwamen hierbij om en er ontstond een groot voedseltekort. Vele Venlonaren sloegen te voet op de vlucht. Gedenktekens langs de wandelroute: het bevrijdingsmonument Venlo, vesting Fliegerhorst (zie foto), monument De Wachters, de synagoge van Venlo en de audiospot Venlo Hilton.
Lengte: 13,36 kilometer

Overijssel – Sallandse Heuvelrug
In Nationaal Park Sallandse Heuvelrug komt u op de (elektrische) fiets langs zes interessante locaties. De eerste is het Memory Vrijheidsmuseum Nijverdal. Dit is ingericht als themapark waar alle facetten vanaf de opkomst van het nationaalsocialisme tot en met de bevrijding van Europa voorbijkomen. Verder komt u langs het Canadian War Cemetery Holten, een onderduikershut, het Marinus Stevens Monument, de Palthetoren op de Sprengenberg en tenslotte monument Rijkswerkkamp Twilhaar.
Lengte: 46,9 kilometer
Tekst: Lieke van der Kroon | Bron: Liberationrouteeurope.com